Maandagavond 16 maart beschikten alle veiligheidsregio’s over een landelijk model voor een noodvoorziening die door de besturen van de veiligheidsregio’s vastgesteld kunnen worden. Hierin zijn alle bepalingen die het kabinet aankondigde, verwerkt. De model-noodverordening was één van de opbrengsten van het Veiligheidsberaad, die die dag met elkaar vergaderde en met de ministers Grapperhaus en Slob, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de Directeur Generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hubert Bruls, voorzitter Veiligheidsberaad, over nut en noodzaak van de modelverordening.

Bruls: “Veel veiligheidsregio’s hadden de afgelopen dagen al een noodverordening vastgesteld. Die heb je nodig om snel te kunnen ingrijpen, indien nodig. Bijvoorbeeld in het geval iemand toch een feest geeft voor honderden gasten en daar niet uit zichzelf mee wil stoppen. Helaas is de noodverordening afgelopen weekend al een paar keer nodig geweest. Nu hebben we als Veiligheidsberaad – als voorzitters van de veiligheidsregio’s – gezegd: we maken allemaal dezelfde noodverordening, zodat er ook geen verschillen zijn en er geen juridische discussies tussen verschillende delen van het land ontstaan. We staan momenteel allemaal voor dezelfde opgave, dan moet je ook allemaal dezelfde verordening hebben.”

Model-noodverordening
“In de noodverordening zijn alle bepalingen die het kabinet donderdag en zondag heeft aangekondigd, verwerkt. Er staat onder andere in wat gesloten moet worden of moet blijven en daar kan je dan ook tegen optreden. Dat hoeft niet bij een waarschuwing te blijven, dat kan ook meteen met een geldboete. Uiteraard kijken we naar de situatie – soms kunnen mensen ergens niks aan doen – maar afgelopen weekend toonde aan dat zo’n verordening nuttig is.”

Samenleving beweegt goed mee
Gelukkig snapt het gros van de samenleving heel goed wat er aan de hand is en beweegt goed mee, volgens de voorzitter: “Het is een robuust pakket aan maatregelen. Winkels sluiten – zoals we in buurlanden zien – is nu niet aan de orde. Naar mijn mening beweegt de samenleving juist heel goed mee. Mijn collega-voorzitters delen die mening. Bijvoorbeeld: veel horeca zijn uit zichzelf dichtgegaan, nog vóór de berichtgeving van zondag. De samenleving snapt heel goed dat het sociale contact even wat meer op afstand moet en we niet in grote groepen bijeen moeten komen. In het belang van mensen die er slechter aan toe zijn, waaronder ouderen en kwetsbaren. ”

Coffeeshops
De afhaalfunctie was één van de maatregelen waarover de voorzitters van de veiligheidsregio’s van gedachten wisselden met de ministers. Bruls licht toe: “Het Veiligheidsberaad is het helemaal eens met het pakket maatregelen dat het kabinet op tafel heeft gelegd, maar we willen geen straathandel. Vandaar dat ook bij coffeeshops de afhaalfunctie weer mag. Je mag op locatie niet consumeren, alleen afhalen. Zoals je een pizza bij een pizzeria afhaalt. Daarbij gelden uiteraard de hygiëneregels, dus afstand houden en zorgen dat er geen grote groepen bij elkaar komen.”

Download hier de model-noodverordening 
Let op: de model-noodverordening waar in dit nieuwsbericht naar wordt verwezen is niet de laatste versie. De laatste versie van de model-noodverordening vindt u hier.

Hubert Bruls, voorzitter Veiligheidsberaad, in de media
> Link naar website RTL Nieuws
> Link naar Twitter RTL Nieuws
> Link naar AD

Recommended Posts