Skip to content

Over het Veiligheidsberaad

Het Veiligheidsberaad bestaat uit de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s en komt vier keer per jaar bijeen. Plus twee keer met de minister van Justitie en Veiligheid (JenV). Het beraad werkt met een Strategische Agenda Veiligheidsberaad. 

Om de effectiviteit en samenwerking in de veiligheidsregio’s te vergroten, voert het Veiligheidsberaad bestuurlijk overleg en neemt het standpunten in namens de 25 veiligheidsregio’s. Het Veiligheidsberaad is als collectief gesprekspartner van de minister van Justitie en Veiligheid. Dit is vastgelegd in de Wet veiligheidsregio’s. 

Ga verder naar:

Doel en organisatie Veiligheidsberaad

Het Veiligheidsberaad bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s en bevordert de samenwerking tussen veiligheidsregio’s en landelijke bestuurlijke afstemming over verschillende thema’s zoals brandweerzorg, meldkamers, rampenbestrijding, GHOR en crisisbeheersing. Ook draagt het Veiligheidsberaad zorg voor de inrichting van een uniforme informatie- en communicatievoorziening voor de veiligheidsregio’s.

Taak en bevoegdheden veiligheidsregio’s

Iedere veiligheidsregio heeft een eigen bestuur met taken en bevoegdheden. Zij werken samen op dezelfde thema’s als waarop het Veiligheidsberaad samenwerkt. Ook werken veiligheidsregio’s samen met verschillende partners, zoals de Nationale Politie, Defensie, de kustwacht en waterschappen. 

De veiligheidsregio’s zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet veiligheidsregio’s en zijn een vorm van verlengd lokaal bestuur. De burgemeesters van de gemeenten die binnen een veiligheidsregio vallen, zijn verantwoordelijk voor hun veiligheidsregio. De voorzitter van het algemeen bestuur van de veiligheidsregio neemt deel aan het Veiligheidsberaad.

Portefeuilles

Aan de portefeuilles Brandweer, GHOR, Informatievoorziening, Bevolkingszorg, Klimaat- en Waterveiligheid en Crisisbeheersing zijn vaste portefeuillehouders gekoppeld. Daarnaast wordt gewerkt met tijdelijke portefeuillehouders op basis van thema’s uit de Strategische Agenda Veiligheidsberaad. Dit zijn Veilige energietransitie, Digitale ontwrichting en Herziening Wet veiligheidsregios.

Agendaoverleg Veiligheidsberaad

In het agendaoverleg stelt de voorzitter samen met de (vaste) portefeuillehouders de agenda voor het Veiligheidsberaad vast. Hier wordt ook de samenhang tussen voorstellen en afspraken bewaakt.

Multidisciplinair adviesorgaan

Het Multidisciplinair adviesorgaan (MDA) is het integraal adviesorgaan onder het Veiligheidsberaad. Hierin zijn de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio, het Landelijk Netwerk Bevolkingszorg en de Raad van Directeuren Publieke Gezondheid vertegenwoordigd. De Nationale Politie, Defensie en het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn agendalid. Het MDA voorziet het Veiligheidsberaad van integrale advisering. Daarnaast ziet het MDA toe op de uitvoering van bestuurlijke opdrachten en rapporteert het over de voortgang aan de betreffende portefeuillehouders.

Bestuurlijke adviescommissies

De portefeuilles Brandweer, Informatievoorziening en GHR hebben een Bestuurlijke Advies Commissie (BAC). Een portefeuillehouder kan als klankbord, voor advies en voor draagvlak gebruik maken van een bestuurlijke adviescommissie. In deze adviescommissie zitten de (regionale) bestuurlijk portefeuillehouders van de veiligheidsregio’s. De portefeuillehouders bereiden de thema’s voor bestuurlijke bespreking in het Veiligheidsberaad voor. 

Daarnaast kent het Veiligheidsberaad een Bestuurlijk Overleg (BO) voor Crisisbeheersing, Bevolkingszorg en LVCb. 

De vergaderdata van de BAC en BO vindt u
hier