Vanavond kondigde het kabinet in twee stappen vergaande versoepelingen aan. De situatie in de ziekenhuizen is niet dusdanig ernstig dat vasthouden aan ingrijpende maatregelen nog langer nodig lijkt. Over twee weken zal, op grote evenementen na, weinig meer te merken zijn van de ingrepen die we de afgelopen twee jaar hebben moeten doen om het coronavirus af te remmen. Sectoren kunnen grotendeels weer functioneren zoals voorheen.

Daar zijn wij als Veiligheidsberaad en burgemeesters uiteraard blij mee. Wel is het belangrijk om aan te geven dat het virus hiermee niet weg is. Ook de komende weken zullen nog mensen besmet raken met het virus en daar ook ziek van worden. Blijf dus verstandig omgaan met grote druktes. En ook het volgen van basismaatregelen als thuisblijven en testen bij klachten blijft belangrijk.

Aan wie zich kwetsbaar voelt of het prettig vindt om nog langer zo veel mogelijk afstand te houden of een mondkapje te dragen, moeten we die ruimte geven. Om die reden is bijvoorbeeld in het openbaar vervoer voorlopig een mondkapje verplicht. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we snel reageren op nieuwe ontwikkelingen. Maar we hopen natuurlijk dat dit de eindsprint is waar we allemaal zo naar toe hebben geleefd.

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad: ‘Graag wil ik dit moment gebruiken om namens het hele Veiligheidsberaad mijn dank uit te spreken aan iedereen die zich heeft ingezet om de schade van het virus zo veel mogelijk te beperken; van gezondheidswetenschappers en zorgmedewerkers tot handhavers en iedere burger die zich de afgelopen twee jaar zo veel mogelijk aan de regels heeft geprobeerd te houden.’

Recommended Posts