Een moment van reflectie aan de talkshowtafel tijdens het VNG jaarcongres, maar ook van vooruitkijken. Journalist Marcia Luyten en tafelheer Leonard Geluk gingen in gesprek met Femke Halsema, Hubert Bruls en Mathijs Bouman over handhaving, economie en de sociale impact van de pandemie.

Handhaving van coronaregels, demonstraties in goede banen proberen te leiden, in het afgelopen coronajaar kwam veel op gemeenten af. De 25 burgemeesters van het veiligheidsberaad en hun voorzitter Hubert Bruls kwamen opeens in de ‘spotlight’. ‘We moesten leren om dit gecoördineerd op te pakken’, zegt Bruls. ‘De situatie verschilt per gemeente. Amsterdam is weer anders dan dorpen in het oosten van het land.’ Ook al was er goed contact met het rijk, er kwamen maatregelen waarbij gemeenten zich afvroegen hoe ze het moesten handhaven. Bruls: ‘We hebben veel kennis over de uitvoering, maar we zijn geen computers waarbij je iets invoert en het wordt meteen uitgedraaid. Sommige taken vragen meer kennis en tijd.’ Halsema kan erover meepraten. ’Er is een overspannen verwachting van handhaving ontstaan. De handhaving is niet bedoeld om de samenleving te ordenen. Ik hoop dat daar na de pandemie verandering in komt.’

> Lees meer hierover op de website van de VNG. 

Beeld: VNG. 

Recommended Posts