Extra maatregelen zijn nodig
We hebben de afgelopen weken helaas gezien dat het aantal coronabesmettingen gestaag is toegenomen. Met name in de grote steden in de Randstad ontwikkelen de cijfers zich zo dat, als we niets doen, het aantal bevestigde coronabesmettingen in ruim een week zal verdubbelen. Om deze stijging om te buigen zijn in de persconferentie van vanavond extra regionale maatregelen aangekondigd. Deze zijn, ook volgens het Veiligheidsberaad, nodig om hogere besmettingscijfers tegen te gaan.

Regionale en gerichte maatregelen om grotere impact te voorkomen
Omdat de meeste besmettingen zich in de regio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Hollands-Midden, Kennemerland en Utrecht voordoen, zijn deze regio’s ingeschaald als ‘zorgelijk’. De aangekondigde extra maatregelen zullen gelden voor alleen deze regio’s. Daarnaast blijkt uit het bron- en contactonderzoek van de GGD dat nieuwe besmettingen zich relatief veel onder jongeren voordoen en dat – naast de thuissituatie –  steeds vaker het werk en de horeca als plaatsen van besmetting worden gemeld.

De nieuwe maatregelen zijn volgens Hubert Bruls, voorzitter Veiligheidsberaad, dan ook begrijpelijk: “Het is logisch om in te grijpen in de regio’s waar het virus het meeste voorkomt en in die situaties waarin het virus zich het snelst verspreidt. Er zijn steeds gerichte maatregelen nodig, daar waar het virus zich het snelst verspreidt. Met lokaal en regionaal maatwerk hopen we landelijke maatregelen te voorkomen. De komende tijd zullen we heel gericht maatregelen in moeten zetten op de clusters van besmettingen die we zien ontstaan.”

Gerelateerde berichten