Maandagavond 23 maart bespraken de leden van het Veiligheidsberaad de aangepaste maatregelen van het kabinet met elkaar en met de minister van Justitie en Veiligheid (JenV), Ferd Grapperhaus. Deze zijn goed ontvangen door de veiligheidsregio’s. Hubert Bruls, voorzitter Veiligheidsberaad: “We hebben hier als veiligheidsregio’s zelf om gevraagd bij het kabinet want we hebben meer juridische instrumenten nodig om te handhaven.”

In verschillende media gaven zowel de voorzitter Veiligheidsberaad als de minister hun reactie op deze aangescherpte maatregelen. Waaronder bij nu.nl, Nieuwsuur en Radio 1.

Behoefte aan juridische instrumenten voor handhaving
Bruls over de aangescherpte maatregelen en het vervolgproces voor de veiligheidsregio’s: “Het Veiligheidsberaad is tevreden over de aangepaste maatregelen, want we hebben hier om gevraagd. We waren het als bestuurders van de veiligheidsregio’s erover eens dat we meer juridische instrumenten nodig hebben om te kunnen handhaven. En die zijn nodig, want afgelopen weekend was het op bepaalde plekken veel te druk. Mensen hielden zich niet aan de regels.”

Maatregelen specificeren en handhaving voorbereiden
“Ook willen we de maatregelen specifiek kunnen maken: bepaalde vakantieparken, waar veel toeristen worden verwacht, vragen misschien een strakkere aanpak dan een vakantiehuisje in het binnenland. Er zijn dus mogelijkheden om te variëren. Zo is handhaving in het ene park ook echt nodig, waar het in een ander park al rustig is en men al veel afstand houdt. Handhaving vraagt ook wat voorbereidingstijd zoals het plaatsen van borden en misschien wel linten of hekken. Anders is het voor mensen niet duidelijk.”

Aangepaste model-noodverordening
“We hebben als Veiligheidsberaad de maatregelen met elkaar en met de minister van JenV besproken en die worden uitgewerkt in een aangepaste model-noodverordening. Het zijn maatregelen die versterken wat al geldt: blijf zoveel mogelijk thuis, houd die 1,5 meter afstand als je toch naar buiten gaat en áls je al naar buiten gaat, ga dan niet in groepen samen.”

Wanneer de aangepaste landelijke model-noodverordening klaar is, wordt deze door het Veiligheidsberaad aangeboden aan alle voorzitters en directeuren van de veiligheidsregio’s, die het model vervolgens omzetten in een regionale verordening en deze publiceren.

> Lees hier meer over de aangescherpte maatregelen op de website van de Rijksoverheid

 

Recommended Posts