In het overleg van de demissionair minister van Justitie en Veiligheid met de leden van het Veiligheidsberaad vanavond heeft de minister namens het kabinet de oproep gedaan om mee te denken in de oplossing voor de acute opvang van vluchtelingen. Het gaat om een verzoek voor 1500 personen die op korte termijn opgevangen dienen te worden. Hoewel de veiligheidsregio’s formeel geen rol hebben in deze opvang, doet het kabinet een beroep op hen vanwege de oplossingsgerichtheid en kennis en ervaring van de gemeenten binnen de veiligheidsregio’s. Hubert Bruls, voorzitter Veiligheidsberaad: “De bestuurders uit het Veiligheidsberaad herkennen de noodzaak die de minister namens het kabinet aangeeft rondom de opvang van vluchtelingen. Wij denken dan ook graag mee en hebben hier vervolgens in de vergadering praktische (vervolg)afspraken over gemaakt zodat er binnen twee à drie weken 1500 vluchtelingen verspreid opgevangen kunnen worden. Zo zorgen we er samen voor dat de vluchtelingen op een humane manier opgevangen kunnen worden.”

Ook deed Grapperhaus de oproep om, waar nodig of gewenst, de extra middelen in te zetten die het kabinet beschikbaar heeft ten behoeve van de controle op het coronatoegangsbewijs. Andersom vroegen de bestuurders uit het Veiligheidsberaad nogmaals aandacht voor een verruiming van de openingstijden in de (nacht)horeca.

Beeld: IFV

Recommended Posts