In aanwezigheid van staatssecretaris Eric van der Burg zijn de vertegenwoordigers van het Veiligheidsberaad vanochtend met spoed online bijeen gekomen. Aanleiding is het feit dat het aantal structurele opvangplekken voor Oekraïners te traag groeit. De aanmeldlocatie in Amsterdam zit volledig vol en in Utrecht dreigt deze zogenaamde HUB ook vol te raken.  

De staatssecretaris deed vrijdag aan iedere veiligheidsregio het dringende verzoek om binnen enkele dagen crisisnoodopvang – en bij voorkeur noodopvang – voor Oekraïners te organiseren voor 200 personen, in ieder geval tot 1 januari 2024. ‘Hiermee ontlasten wij de HUBS in Utrecht en Amsterdam. In de tussentijd verzoek ik iedere regio om door te werken aan de groei van structurele plekken richting het eerder gevraagde aantal van 97.000 per 1 januari 2024’, aldus Van der Burg.

‘Hiermee ontlasten wij de HUBS in Utrecht en Amsterdam. In de tussentijd verzoek ik iedere regio om door te werken aan de groei van structurele plekken richting het eerder gevraagde aantal van 97.000 per 1 januari 2024’

De hubs in Amsterdam en Utrecht zitten overvol en kunnen de mensen niet doorplaatsen naar reguliere plekken in het land.

De veiligheidsregio’s hebben aangegeven zich in te willen zetten om dit verzoek te realiseren, ondanks een aantal kritische vragen en kanttekeningen. ‘Alle regio’s zullen, ondanks alle ingewikkeldheden en al gepleegde inzet, de komende weken nog extra aan de bak moeten’, stelt voorzitter Wouter Kolff van het Veiligheidsberaad. ‘We moeten mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten op zijn minst tijdelijk onderdak kunnen blijven bieden.’

‘Alle regio’s zullen, ondanks alle ingewikkeldheden en al gepleegde inzet, de komende weken nog extra aan de bak moeten’

Recommended Posts