Staatssecretaris Eric van der Burg heeft zojuist aangegeven dat derdelanders – mensen die uit de Oekraïne gevlucht zijn, maar afkomstig zijn uit andere landen – langer in de opvang voor vluchtelingen uit de Oekraïne kunnen blijven. In plaats van tot 4 maart 2023 kunnen zij nu tot 4 september 2023 in de gemeentelijke of particuliere opvang verblijven voor mensen uit de Oekraïne. Ook houden zij het recht op medische zorg, leefgeld, onderwijs tot 18 jaar en de mogelijkheid om te werken.

Deze beslissing is gemaakt om de hoge druk op de asielopvang, waar deze groep anders vanaf volgende maand op aangewezen zouden zijn, te verlichten. Zowel de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) als het Veiligheidsberaad (VB) hadden eerder al bij de staatssecretaris aangegeven dat zij voor deze beslissing zouden zijn. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad zegt hierover: ‘Het stopzetten van de tijdelijke bescherming voor derdelanders zou een enorme verandering hebben betekend voor de mensen zelf. En ook gegeven de voorzienbare problemen die zouden ontstaan in de reguliere opvang is het positief dat deze regeling langer kan blijven bestaan. Het is nu wel zaak om voor deze groep de procedures door te zetten, om te vermijden dat op 4 september hetzelfde probleem nog bestaat.’

 

 

Recommended Posts