Het nieuwe jaar kon vannacht, na twee jaarwisselingen in coronatijd, weer samen ingeluid worden en voelde daarmee als een ouderwetse Nieuwjaarsnacht. Het aantal incidenten dat de brandweer nu kan melden is gelukkig niet als vanouds, maar vergelijkbaar met de cijfers van de afgelopen twee jaar. Het leverde wel opnieuw de drukste 24 uur in het jaar op voor de hulpverleners.

Er werd vannacht veel vuurwerk afgestoken, ook in de twaalf gemeenten waar een vuurwerkverbod gold. Het Veiligheidsberaad heeft de afgelopen jaren duidelijk uitgesproken in meerderheid voor een landelijke vuurwerkverbod te zijn. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad: ‘Minder vuurwerk op straat betekent minder overlast, schade en verwondingen. Dit zijn zaken die überhaupt niet bij het vieren van een jaarwisseling zouden moeten horen, maar onze hulpverleners bereiden zich er iedere jaarwisseling weer op voor. Tijdens de afgelopen nieuwjaarsnacht gold een vuurwerkverbod in twaalf gemeenten. Dat is een begin, en willen we echt iets veranderen in de manier waarop we Oud en Nieuw vieren, dan zal dat langzaam gaan. Ik zie het als een groeiproces. Wij zijn voor een eenduidig, landelijk vuurwerkbeleid, waarbij het voor iedereen duidelijk is wat er wel en niet kan tijdens de jaarwisseling. Dan kunnen we ook gaan nadenken over feestelijke manieren om het nieuwe jaar in te luiden die wellicht beter passen.’

Recommended Posts