Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad
Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad

Op zaterdag 18 juni 2022 vond de elfde nationale brandweerherdenking plaats bij het herdenkingsmonument in Arnhem. Dit was op het terrein van Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV). Onder andere minister Dilan Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) en Hubert Bruls, voorzitter Veiligheidsberaad waren hierbij aanwezig.

Water ereteken

Tijdens de nationale herdenking stonden zij – samen met nabestaanden, brandweer en andere betrokkenen – stil bij de collega’s die sinds 1945 ons zijn ontvallen tijdens de uitoefening van hun werk. Op vele kazernes in het land werd net als bij het nationale monument om 13.00 uur het water ereteken gemaakt en de brandweervlag hing halfstok.

Ontmoeten en verhalen vertellen

Hubert Bruls sprak namens het Veiligheidsberaad over de functie die het monument inneemt. ‘Helaas gaat een inzet van de brandweer niet altijd goed en kunnen de gevolgen vreselijk zijn. Persoonlijk ontmoeten, verhalen blijven vertellen en emoties blijven delen. Het is belangrijk. En daarom noemen wij hun namen tijdens de nationale herdenking altijd weer. Ook andere mensen, niet betrokkenen die hier langsfietsen of wandelen, brengen hier vaak een bezoek. Wij hopen dat het de nabestaanden steun geeft.’
Link naar https://www.brandweernederland.nl/nieuws/brandweer-herdacht-voor-elfde-keer-de-omgekomen-collegas/

Minister Dilan Yesilgöz-Zegerius

Nuchter en gedreven

Minister Dilan Yesilgöz-Zegerius memoreerde tijdens haar speech de mensen die ‘op zeker moment de deur zijn uitgegaan met het idee dat ze gewoon weer terug zouden keren. Maar toen sloeg het noodlot toe. De nuchtere houding die ik zie bij brandweermensen, helpt. Maar tóch wil ik zeggen: zij doen veel meer dan gewoon hun werk. Zij doen hun werk buitengewoon. Buitengewoon gedreven en zorgvuldig.’

Ontmoeten en verhalen vertellen

Hubert Bruls sprak namens het Veiligheidsberaad over de functie die het monument inneemt. ‘Helaas gaat een inzet van de brandweer niet altijd goed en kunnen de gevolgen vreselijk zijn. Persoonlijk ontmoeten, verhalen blijven vertellen en emoties blijven delen. Het is belangrijk. En daarom noemen wij hun namen tijdens de nationale herdenking altijd weer. Ook andere mensen, niet betrokkenen die hier langsfietsen of wandelen, brengen hier vaak een bezoek. Wij hopen dat het de nabestaanden steun geeft.’

Recommended Posts