Vanmorgen sprak, voorafgaand aan de ministerraad, het kabinet met een aantal burgemeesters over de onhoudbare situatie bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Naar aanleiding van dit overleg heeft het kabinet de nationale crisisstructuur geactiveerd. Dit moet het kabinet meer ruimte en mogelijkheden geven om de problemen in de opvang van asielzoekers op te lossen. Een landelijk crisisorganisatieteam, dat gecoördineerd wordt door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat aan de slag om de opvang van asielzoekers te verbeteren.

Voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls: ‘Het is goed dat dit landelijke probleem nu landelijk wordt aangepakt en georganiseerd. De verantwoordelijkheid voor de opvang van asielzoekers ligt bij het Rijk, maar Veiligheidsregio’s en gemeenten werken al weken keihard om te helpen in het realiseren van crisisopvanglocaties. Het is goed dat het Rijk dit onderwerp nu met prioriteit oppakt, het is voor de gemeentes lastig vol te houden. Hopelijk leidt deze nationale crisisstructuur tot een effectieve oplossing van de problemen in de vluchtelingenopvang, op korte en op lange termijn.’

Het Veiligheidsberaad spreekt tijdens de vergadering van aankomende maandag verder met de staatssecretaris over de effecten van de vandaag geactiveerde crisisstructuur en de invulling van de plannen om het problemen in de opvang van asielzoekers op te lossen.

Recommended Posts