Vandaag werd voor de tiende keer landelijk stilgestaan bij de moed en daadkracht van de brandweermensen die zijn omgekomen tijdens de uitoefening van het vak. De ceremonie bij het nationaal brandweermonument in Schaarsbergen vond ook dit jaar in verband met de coronamaatregelen in aangepaste vorm plaats en werd door velen digitaal bijgewoond. Bij veel brandweerposten hing de vlag halfstok en meer dan honderd posten maakten gelijktijdig aan het herdenkingsmoment in Schaarsbergen om 13.00 uur het water-ereteken.

Hier kunt u de herdenking terugkijken.

Henri Lenferink sprak als plaatsvervangend voorzitter Veiligheidsberaad. Hij benadrukte nog eens de meerwaarde van de nationale brandweerherdenking: ’Voor de tweede keer herdenken we op deze aangepaste manier. We zijn vandaag samen en ook weer niet. Dat doet meteen beseffen hoe belangrijk en dierbaar dit jaarlijkse moment van samenkomen om te herdenken is: samen herdenken, samen leed delen en samen herinneringen ophalen.’ Ook sprak hij zijn bewondering uit voor het werk van de brandweer tijdens de afgelopen coronaperiode: ‘Jullie stonden – en staan nog steeds – tijdens deze crisis voor nieuwe of extra werkzaamheden. Daar waar bijna heel Nederland afgelopen jaar thuis werkte en afstand hield, ging het werk voor de brandweer door. Mooi om te zien hoe de brandweer zich wist aan te passen aan de nieuwe situatie: ook in deze tijd blijven de brandweermannen en -vrouwen zich inzetten voor onze veiligheid en onze samenleving.’

Foto: Jeffrey Koper, Brandweer Kennemerland

Recommended Posts