Maandagmiddag 24 juni 2019 was er een landelijke storing bij KPN waardoor – naast veel personen, organisaties en diensten – 112 niet bereikbaar was. De storing duurde langer dan drie uur en de afzonderlijke veiligheidsregio’s namen maatregelen, zoals het versturen van een NL Alert. Voorzitter Veiligheidsberaad Hubert Bruls werd door de NOS en Radio 1 naar zijn mening hierover gevraagd. Bruls: “De vraag is: kun je niet sneller de coördinatie landelijk oppakken vanuit het ministerie, vanuit het Nationaal Crisiscentrum? Iedere veiligheidsregio doet het nét even anders, bijvoorbeeld met andere telefoonnummers, wat logisch is vanuit de eigen veiligheidsregio, maar deze storing trof het hele land en dan is een nationale landelijke aanpak logisch.”

Volgens de voorzitter is een vraag voor de evaluatie dan ook: “Kan hier niet wat sneller landelijke coördinatie op komen, bijvoorbeeld qua NL Alert-berichten, dan hoeven we niet 25 keer die berichten de wereld in te sturen?”

Afgaande op de berichten van de 25 veiligheidsregio’s, is hij van mening dat iedereen snel maatregelen heeft getroffen die grosso modo ook werkten. “Het belangrijkste was natuurlijk om een alternatief voor 112 kenbaar te maken. Het enige kritische punt om samen te bekijken – ook met de minister – is: we hebben 25 veiligheidsregio’s, maar dit was een landelijke storing en er was behoefte aan landelijke coördinatie om samen één boodschap te brengen. Bij een landelijke storing moet je eigenlijk ook landelijke coördinatie hebben. Iedere veiligheidsregio heeft de juiste stappen gezet, maar je had het strakker kunnen aansturen.”

> NOS Journaal 20.00 uur, dinsdag 25 juni 2019
> Nieuws en Co, Radio 1, dinsdag 25 juni 2019 (17:53 uur)

Recommended Posts